We hebben het weer helemaal in de vingers! Afgelopen donderdag en vrijdag zijn Dorien en Ingrid op herhaling geweest bij de training Manuele facilitatie van de larynx in Wolvega.  Ruim vijftien jaren geleden volgden wij deze training ook en het leek ons zinvol en inspirerend om op herhaling te gaan en  zo de nieuwste inzichten en vaardigheden op dit gebied te leren. Zinvol en inspirerend was het zeker!

Wat is manuele facilitatie?

Vaak gaan stemklachten samen met spanning van de spieren in en rond het strottenhoofd. Het kan lastig zijn om met deze gespannen spieren toch ontspannen stemoefeningen te doen. Bij manuele facilitatie (strottenhoofdmassage of vocal massage) worden de spieren rond het strottenhoofd, nek, kaak en mondbodem gemasseerd en gestretcht.

Voor wie?

Deze massagetechniek wordt toegepast bij klachten met betrekking tot heesheid, keelspanning en globusgevoelens  (gevoel van brok in de keel). Ook kan massage in een periode van hoge stembelasting of na een stemoperatie of verkoudheid verlichting geven. We  zijn weer helemaal up to date. We gebruiken manuele facilitatie als ondersteuning in de therapie.

Ook op eigen initiatief, los van therapie,  kun je het strottenhoodf laten masseren/stretchen voor een zang op treden of juist er na. Voor vragen hier omtrent kun je contact met ons opnemen.

Menu